חדשות החלל
arrow-left
לחדשות החלל

סוכנויות החלל האמריקאית והאירופית מתרגלות פגיעת אסטרואיד ואתם מוזמנים לעקוב אחר הדרמה

החל משימוש בנשק גרעיני ועד פינוי מרכז אירופה: התרגיל נועד לדמות את כל היבטי ההתמודדות עם האיום ההיפותטי

עודד כרמלי
28.04.2021
בוחנים דרכי התמודדות שונות. אילוסטרציה: pixabay
בוחנים דרכי התמודדות שונות. אילוסטרציה: pixabay

ב-20 באוקטובר, בשעה 20:13 לשעון ישראל, האסטרואיד 2021 PDC יפגע בכדור הארץ בוודאות של 100% - זה התרחיש ההיפותטי (שוב, לא להיבהל, זה רק תרגיל!), שנערך בכנס ההגנה הפלנטרית, ואתם יכולים לעקוב אחר ההחלטות שמתקבלות בזמן אמת בטוויטר של סוכנות החלל האירופית.

 

טוקיו ניצלה, ניו יורק פחות

 

 

אחת לשנתיים מארחת מדינה אחרת תרגיל מוכנות לפגיעת אסטרואיד בכדור הארץ במסגרת כנס ההגנה הפלנטרית של האקדמיה הבינלאומית לאסטרונאוטיקה ובהשתתפות מרכז להנעה סילונית (JPL) של נאס"א. השנה הכנס באירוח משרד האו"ם לענייני החלל החיצון (UNOOSA) וסוכנות החלל האירופית (ESA) נערך בווינה, אוסטריה, ובתרגיל משתף. 

 

התרגיל כולל הערכת נזקים אפשריים לאזורים שונים, שיתוף פעולה בין ממשלות וסוכנויות חלל וכמובן – הצעות להסטת האסטרואיד ממסלולו. כדי לייצר תרחיש אמין, צוותי נאס"א ואיס"א המשתתפים בתרגיל ייחשפו מדי יום למידע חדש על האסטרואיד התיאורטי, לפי ההחלטות שקיבלו ביום הקודם. 

 

כנס ההגנה הפלנטרית שנערך ב-2019 נגמר בכי רע – עם השמדת העיר ניו יורק, ביתם של כמעט תשעה מיליון תושבים. ואילו בתרגיל שנערך ב-2017, הצוותים הצליחו להציל את טוקיו על ידי הפצצה גרעינית של האסטרואיד. 

 

 

השנה, ב-19 באפריל, "גילו" אסטרונומים אסטרואיד חדש, שהמרכז לכוכבי לכת מינוריים (MPC) העניק לו את השם 2021PDC. ביום הראשון של התרגיל העריכו נאס"א ו-ESA סיכוי לפגיעה בכדור הארץ במספר מועדים קרובים, עם הסיכוי הגדול ביותר לפגיעה ב-10 באוקטובר – סיכוי של 1 ל-2,500. גם גודל האסטרואיד עומד בסימן שאלה, והערכות נעות בין 35 ל-700 מטרים. הרעיון לשגר חללית שתסיט את האסטרואיד לאט לאט ממסלולו ירד מסדר היום לאור החשש שכוח הכבידה ישבור את האסטרואיד הלא-יציב לחתיכות שיפגעו בכדור הארץ בנפרד.

 

האופציה הגרעינית על השולחן

נכון לכתיבת שורות אלו, ביום השני של התרגיל, תצפיות המשך מאשרות שהאסטרואיד יפגע במרכז אירופה בוודאות של 100% ב-20 באוקטובר השנה. כעת הצוותים מתלבטים לגבי שיגור גשושית שתמפה את האסטרואיד, או שיגור גשושית עם פצצה גרעינית שתיירט את האסטרואיד המתקרב. 

 

day-2-impact-area.jpg

האם לפנות את מרכז אירופה? מפת הפגיעה האפשרית של האסטרואיד ההיפותטי 2021 PDC (נכון ליום השני לתרגיל). קרדיט: ESA
האם לפנות את מרכז אירופה? מפת הפגיעה האפשרית של האסטרואיד ההיפותטי 2021 PDC (נכון ליום השני לתרגיל). קרדיט: ESA/Google

 

ההתלבטות קשה, שכן בתרחיש הזה סוכנויות החלל עדיין לא יודעות מה גודלו של העצם. בקוטר של 35 מטרים, 2021 PDC יישרף באטמוספרה בפיצוץ אווירי שעלול לגרום לפציעות שטחיות בלבד – בדומה לפגיעת המטאור ברוסיה ב-2013. ואילו בקוטר של 700 מטרים, הוא עלול להמית חורבן על יבשת אירופה כולה, עם נזק היקפי גם ביבשות אסיה ואפריקה.  

 

הסימולציה תימשך סך הכל חמישה ימים ותסתיים ביום שישי, ה-30.4, אז ייחשפו תוצאותיה. "בתרגיל חושפים את הנתונים טיפין-טיפין, כמו שסביר שיקרה בתרחיש אמיתי", מסביר הראל בן עמי, נציג סוכנות החלל הישראלית בוועדת האו"ם להגנה פלנטרית, שמשתתף בתרגיל ואף השתתף בתרגילים שנערכו בשנת 2015 ו-2019. "לאחר שגילינו ביום השני שהתרחיש מוביל אותנו לפגיעה ודאית במרכז אירופה, היום נקבל נתונים חדשים. בין לבין יש קבוצות חשיבה ודיונים בשלל נושאים – ממשימות חלל ועד הסברה. למשל: מי מקבל את ההחלטה הסופית על הפעולה ומה אומרים לציבור? יש משתתפים שמייצגים גם את הציבור בתרגיל, ועל ידי התרגול אנחנו מנסים להבין איך ומה לתווך לציבור במקרה של איום ממשי".

 

לדברי בן עמי, החשיפה ההדרגתית של הנתונים, בהתאם להחלטות שמקבלים המשתתפים השונים, מתרגלת את סוכנויות החלל וועדת האו"ם בנושא הגנה פלנטרית ומאלצת אותם לקבל החלטות בתנאי אי-ודאות.

 

"צריך להבין שהסיפור משתנה בהתאם להחלטות שמתקבלות. אם האסטרואיד עומד לפגוע באירופה, והאירופאים משגרים משימה שמפוצצת אותו לשתי חתיכות – עכשיו שתי החתיכות יכולות להיות במסלול פגיעה עם מדינות באסיה וליצור משבר פוליטי חריף. גם לאפשרות שנשקלת כעת, לשגר נשק גרעיני לאסטרואיד, יש חסרונות. נשק גרעיני יכול להיות פתרון טוב אם מוצאים את האסטרואיד בזמן – ומפוצצים אותו הרחק מכדור הארץ. אבל אם הפיצוץ קרוב מדי, הוא עלול לגרום לזיהום סביבתי חמור. אבל החשיבות הגדולה ביותר של התרגיל בעיניי היא בהתנסות ולימוד האנשים האמונים על הגנה פלנטרית וכמובן, גם העלאת המודעות לנושא בקרב הציבור הרחב".

 

רוצים לעקוב אחרי האקשן לקראת היום הרביעי של התרגיל, להשתתף בסקרי דעת הקהל ולהציל את העולם?

 

אפשר לעקוב אחרי האסטרואיד המפחיד בבלוג של ESA או בטוויטר

 

קראו עוד:


 

תגיות: