

ליקוי חמה מתרחש כאשר הירח נמצא בדיוק בין כדור הארץ והשמש: הוא מסתיר את השמש ויוצר את המראה הייחודי של הליקוי שבו השמש "נאכלת" על ידי צל הירח עד שהיא הופכת לעיגול אפל – חור אפל בשמיים מעלינו.
את הליקוי ניתן לראות מהחלק של כדור הארץ שעליו חולף צל הירח המסתיר את השמש. המהירות שבה חולף צל הירח על פני כדור הארץ היא כ-1,730 קילומטר בשעה – מהר יותר ממהירות הקול. ליקוי חמה איננו נמשך זמן רב. הליקוי הארוך ביותר הצפוי בשנת 2186 קצר רק במספר שניות מהאורך המקסימלי האפשרי של ליקוי חמה מלא: 7 דקות ו- 29 שניות. רוב הליקויים קצרים מכך.
ליקוי חמה מלא - הירח, כדור הארץ והשמש מסתדרים בקו ישר והירח מסתיר לחלוטין את השמש. במקרים שבהם הירח מעט רחוק יותר מכדור הארץ (זה קורה באופן מחזורי), הוא ייראה קטן מדי כדי להסתיר את כל השמש וטבעת אור עבה תזהר סביבו בליקוי שיקרא ליקוי טבעתי.
ליקוי חמה חלקי - הירח, השמש וכדור הארץ אינם נמצאים בקו ישר לגמרי אבל הירח נמצא בין כדור הארץ לשמש ומכסה חלק מהשמש.
צפו בליקוי חמה טבעתי מרהיב:
ליקוי חמה איננו ייחודי לכדור הארץ. ניתן לחזות בליקוי חמה על פני רוב כוכבי הלכת האחרים אך המראה של ליקוי החמה מכדור הארץ הוא ייחודי: השמש אמנם מוסתרת על ידי הירח אך ההילה של השמש (העטרה של השמש - האטמוספרה שלה) זוהרת מסביב לירח ויוצרת מראה שניתן לראות רק מכדור הארץ. המראה המרהיב של השמש המוסתרת באופן מדויק על ידי הירח הוא תוצאה של צירוף מקרים בעל יופי מתמטי מושלם: השמש גם גדולה בקוטרה פי 400 מהירח וגם רחוקה מכדור הארץ פי 400 – הצירוף של שתי העובדות הללו מביא לכך שגודלה של השמש בשמיים זהה לגודלו של הירח. במקומות אחרים הירחים מכסים לחלוטין את השמש ולא ניתן לראות את ההילה, או שהם קטנים מכדי לכסות אותה.
כולנו יודעים, שבין מולד למולד עובר חודש: 29.5 יום בקירוב. אולם כבר בעת העתיקה הבבלים שמו לב שהירח חוצה את מישור המילקה כל 27 ימים וקצת. פרק הזמן הזה נקרא כיום - חודש דרקוני. מנחשים מדוע? על שמו של אותו דרקון רשע שהקדמונים חשבו שהוא הוא הסיבה לליקוי, כאשר הוא בולע את השמש. כאשר פרק הזמן של מולד הירח (כאשר הוא ניצב בין כדור הארץ לשמש) מתלכד עם החודש הדרקוני, חל ליקוי. פרק זמן זה, שאורכו 18 שנים ו-11 יום, נקרא על ידי הבבלים מחזור "סארוס". בשל מורכבות מסלול הירח סביב כדור הארץ, יש כמה מחזורי סארוס חופפים ובדרך כלל, יש בין שניים לחמישה ליקויי חמה בשנה (בממוצע: 2.4 ליקויי חמה שנתיים).
אבל ליקוי חמה מלא אינו תופעה שתחזור על עצמה לעד, משום שהירח הולך ומתרחק מכדור הארץ. זה קורה אמנם לאט מאוד ויחלפו מאות מיליוני שנים עד שיהיה אפשר לחוש בהבדל משמעותי (אם בכלל יהיה בכדור הארץ מי שיישאר כדי לחוש בהבדל). אבל לבסוף הירח שלנו יתרחק במידה שהוא ייראה קטן מדי מכדי לכסות את השמש בשמים.
ליקוי החמה המשמעותי האחרון שנראה מעל ישראל הופיע ב-21 ביוני 2020 והיה ליקוי חלקי בלבד (כ- 35%). ליקוי משמעותי יותר ייראה ב-2 באוגוסט, 2027. צריך יהיה לנוסע לאילת לשם כך אבל מי שיהיה שם, יזכה לראות 90% מדסקת השמש מוסתרת.
כדי לצפות בליקוי המלא הבא הסמוך לישראל, נצטרך לנסוע (שוב) לאילת אבל רק בנובמבר, שנת 2180.