חדשות החלל
arrow-left
לחדשות החלל

צפו: סוכנות החלל האירופית תשגר את JUICE לצדק, עם טכנולוגיות ומחקרים כחול לבן

לראשונה ישראל שולחת מערכת אלקטרונית שלמה למשימה בחלל העמוק – שעון ה-USO של אקיוביט, שיהיה מרכיב מרכזי בניסוי פורץ דרך של מכון ויצמן למדע, במימון סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה

3.04.2023
Juice orbiting Jupiter.(artist's impression). Credit: ESA
Juice orbiting Jupiter.(artist's impression). Credit: ESA

סוכנות החלל האירופאית ESA מתכננת לשגר את משימת JUICE ההיסטורית לכוכב הלכת צדק ביום חמישי, ה-13.4.23 בשעה 15:15 שעון ישראל. החללית תשוגר על גבי משגר האריאן-5, היא תטוס למרחק של כ-900 מיליון קילומטר לכוכב הלכת ותקיף במשך ארבע שנים את ירחיו: אירופה, גאנימיד וקליסטו, במשימה הגדולה והיוקרתית ביותר בתולדותיה של הסוכנות האירופאית עד היום. משימת JUICE כוללת 12 ניסויים מדעיים שונים, וביניהם ניסוי ישראלי בהובלת מכון ויצמן למדע. הניסויים נועדו לבדוק בין היתר קיום אוקיינוסים תת-קרקעיים בירחים של צדק והאם מתקיימים בהם התנאים הנדרשים לחיים.

 

צפו בשיגור:

 

סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה חברה לסוכנות החלל האיטלקית (ASI) במטרה לבצע ניסויים מדעיים פורצי דרך במסגרת משימת JUICE. במסגרת זו מממנת הסוכנות את פיתוח וייצור מכשיר ה-USO של חברת אקיוביט, וכן ניסוי מדעי של פרופ' יוחאי כספי ממכון ויצמן למדע, אשר מונה להיות חוקר ראשי לנושאי הידרודינמיקה של האטמוספירה במשימה, תוך שימוש במכשיר ה-USO.

 

מכשיר ה-USO של אקיוביט, יצרנית השעונים האטומיים היחידה בישראל, ואחת מחמש הקיימות בעולם, הוא המתנד החללי הכי מדויק בעולם בתחום המדידות הנדרש. המכשיר, המשולב במערכת 3GM של הסוכנות האיטלקית, מאפשר לחללית לבצע סדרת ניסויים, ומשמש כחלק ממערכת התקשורת הגלובלית של החללית אל כדור הארץ.

 

"סוכנות החלל הישראלית גאה לקחת חלק במשימת הדגל של סוכנות החלל האירופאית, הן בהיבט ההנדסי-טכנולוגי, והן בהיבט המחקרי", אמר אורי אורון, מנהל סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה. "חברת אקיוביט, הנמצאת בחזית העולמית של פיתוח שעונים אטומיים ושימושים בחלל, מהווה דוגמא ליכולות ההנדסיות המעולות בישראל. אין לי ספק שהמחקר שיבוצע במכון ויצמן יהווה מרכיב מרכזי בתוכנית המחקרית של המשימה, וימשיך להצעיד את תחום המחקר בחלל במדינת ישראל לחזית העולמית".

 

בני לוי, מנכ"ל אקיוביט הוסיף כי "במשך שבע שנים מיטב המוחות הישראליים פיתחו ויצרו את השעון היציב ביותר בעולם למשימות החלל העמוק - מאסטר פיס טכנולוגי בקנה מידה בינלאומי. הניסיון והידע העצום של אקיוביט סייעו בפיתוח טכנולוגיה בעלת יכולות חסרות תקדים. אנחנו גאים ונרגשים להיות חלק מפרויקט מחקרי היסטורי שתוצאותיו יביאו לגילויים מרעישים לעולם המדע, החלל והאנושות בכלל".

 

Image
אורי אורון, מנהל סוכנות החלל הישראלית. קרדיט: שלומי אמסלם

 

Image
בני לוי, מנכ"ל אקיוביט. קרדיט: באדיבות AccuBeat

 

Image
החללית JUICE בהכנות לקראת תדלוק. קרדיט: ESA

 

המערכות החדשניות שיותקנו על החללית, יאפשרו קבלת נתונים מדעיים וממצאים חדשים. קבוצת חוקרים ישראליים בראשות פרופ' יוחאי כספי ממכון ויצמן למדע עסקה בשנים האחרונות בתכנון מסלול החללית בכדי לאפשר מדידות בכוכב הלכת וארבעה מירחיו, תוך התמקדות בחקר הרוחות שבאטמוספירה של צדק ותלותן בהשפעות הגרביטציה והשדה המגנטי. 

 

"כשבאתי לסוכנות החלל עם הרעיון לניסוי ישראלי על  JUICE לפני כעשור זה היה נשמע דמיוני", מספר פרופ׳ יוחאי כספי, "אך בשילוב ידיים עם אקיוביט ובתמיכה גדולה של סוכנות החלל הצלחנו להעמיד ניסוי כחול-לבן ראשון מסוגו. בעזרת קרן רדיו שנשלח מהחללית דרך האטמוספירה אנחנו נמדוד בזכות השעון המדויק שינויים זעירים בתדירות הקרן. כך, כל הקפה של צדק נקבל פרופיל טמפרטורה בנקודה מסוימת ולאורך כל המשימה נבנה מפה תלת-מימדית של האטמוספירה של צדק. נתונים אלה יאפשרו לנו להבין על המבנה וההרכב של כוכב הלכת הראשון והגדול ביותר במערכת השמש."

 

Image
ד"ר אלי גלנטי, פרופ' יוחאי כספי ומריה סמירנובה. קרדיט: מכון ויצמן למדע

 

בתשעה ניסויים אחרים בחללית ישנם שבבים מתוצרת חברת רמון ספייס, הנתמכת אף היא על ידי סוכנות החלל הישראלית ומתמחה בייצור מעבדים עמידים לקרינה.

 

על גבי הטיל של החללית, מתנוסס הציור שזכה במקום הראשון בתחרות שערכה סוכנות החלל האירופאית בקרב אלפי ילדים ששלחו ציורים מכל העולם. גם מישראל נשלחו מאות ציורים ואחד הציורים מישראל זכה להיכנס ללוח שנה מיוחד שהוציאה סוכנות החלל האירופאית לקראת השיגור.