אולימפיאדת החלל ע"ש רמון לבתי הספר היסודיים
אב
אולימפיאדת החלל ע"ש רמון לבתי הספר היסודיים, אשר מנוהלת על ידי המרכז הישראלי למצוינות בחינוך בחסות סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע ובשיתוף משרד החינוך וקרן רמון, פתוחה לתלמידי בתי הספר היסודיים בכיתות ד' עד ו'. התחרות הראשונה התקיימה ב- 2014 (נקראה אז "תחרות חקר החלל") והיא נועדה לעורר סקרנות וחשיפה לנושאים מדעיים וטכנולוגיים בתחום החלל וכן, לעודד את התלמידים ליצירתיות, חשיבה מערכתית, לעבודת צוות, מנהיגות ואחריות. כמו כן, המקומות הראשון והשני יְזכו את בית הספר בפרס יקר ערך.
General card

בית הספר יסודי פלגים מקיבוץ הזורע זכה במקום הראשון בגמר אולימפיאדת החלל לבתי ספר יסודיים. הזוכים הוכרזו בסוף אירוע הגמר החגיגי של אולימפיאדת החלל לשנת תשפ"ב, שהתקיים ביום שלישי, ה-14.6.22, במרכז הישראלי למצוינות בירושלים.
בית הספר זכה עם פרויקט חקר האוקיינוס התת קרקעי של אירופה (אחד מ-79 הירחים של צדק). המשימה של המיזם שהגדירו התלמידים היא פיתוח פתרונות תקשורת באוקיינוסים תת קרחיים בחלל העמוק ובכדור הארץ, וחקר מעמיק של אזורים אוקייניים במערכת השמש אשר יאפשר סיכוי למציאת סימני חיים. את הפרויקט ליוותה המורה נעמית תבור.
באירוע הגמר המאוחד לתחרות לבתי ספר יסודיים וחטיבות ביניים השתתפו מאות תלמידים מ-20 בתי הספר שעלו לגמר (10 יסודיים ו-10 חט"ב), אשר הציגו את המיזמים שלהם לחבר השופטים, המורכב מבכירים בתעשיית החלל והאקדמיה ונציגי סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה. התלמידים זכו להציג את הפרויקטים גם ל-2 אסטרונאוטים: ד"ר קייטלין רובינס, אסטרונאוטית פעילה של נאס"א ואורחת הכבוד של האירוע, ואיתן סטיבה, שחזר לאחרונה ממשימתו בתחנת החלל הבינלאומית.
התלמידים שהשתתפו השנה באולימפיאדת החלל עברו חמישה שלבים, במהלכם התמודדו עם חידונים מקוונים, נדרשו לענות על חידות מורכבות, לקיים פעילות בקהילה, לפעול יחד בקבוצה, לבצע התנסויות בכיתה ולבנות דגם על פי קריטריונים קפדניים תוך למידה מעמיקה. בנוסף נדרשו לתכנן ולהציג מיזם עסקי בתחום החלל החדש, למתגו ולבנות דגם אב-טיפוס וירטואלי דיגיטאלי של מוצר פיזי. ההשתתפות בתוכנית אולימפיאדת החל מקנה לתלמידים מיומנויות רבות כולל: חקר מדעי, אסטרטגיות למידה, היכרות עם תעשיית החלל, התמודדות עם אתגרי ניהול עבודת צוות וזמן, פעילות קהילתית, פתרון קונפליקטים, מיומנות הטיעון, גמישות, הסתגלות, פרזנטציה, שפות, אחריות והתמדה.
ואלו הם הזוכים הגדולים של אולימפיאדת החלל ע"ש רמון לבתי הספר היסודיים:
- מקום 1 - פלגים קיבוץ הזורע
- מקום 2 - אילן רמון, באר יעקב
- מקום 3 - רבקה גובר נהורה
- אתגר הניווט לחלל - אופקים מרחביה
אנו מתכבדים להזמין אתכם לקחת חלק בתחרות ארצית נושאת פרסים בתחום החלל, ולהשתתף בחוויית לימוד החושפת את התלמידים לאתגרים פורצי דרך, לחשיבה מעל ומעבר לנושאי היום-יום, ולעיסוק בתוכן מתקדם ומרתק בתחום חקר החלל והאסטרונומיה.
התחרות מיועדת לתלמידי בתי ספר היסודיים בכיתות ד'-ו'. התחרות מתקיימת זו השנה השמינית, ולאורך השנים נטלו בה חלק מדי שנה למעלה מ-4,000 תלמידים מכל רחבי הארץ, מכ-250 בתי ספר.
התחרות תתרחש לאורך שנת הלימודים במספר שלבים, בהם התלמידים ילמדו, יפתרו חידות ומשימות, ישתתפו בחידון מקוון, יתכננו ויבצעו פעילות קהילתית ויבנו דגם. שיאה של התחרות יהיה באירוע גמר, אליו יעפילו 10 בתי ספר. במהלכו, הקבוצות המתחרות ייפגשו ויתחרו ביניהן בתחנות לימודיות וחווייתיות שונות, הכוללות בנייה ושימוש במודלים, משימות והתנסויות, פתרון חידות, משימות מתוקשבות ועוד, תוך יישום הידע שרכשו במהלך כל שלבי התחרות. כמו כן, הם יציגו את הדגמים שבנו בפני חבר השופטים והקבוצות האחרות.
בתי ספר שלא יעלו לשלבים המתקדמים יקבלו משימות ומערכי שיעור אשר יאפשרו להם להמשיך ולפעול באופן עצמאי במשימות התואמות את הפעילות בשלבי התחרות הבאים.
התחרות מתקיימת ביוזמה ובמימון של סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, בשיתוף משרד החינוך, הפיקוח על הוראת מדע וטכנולוגיה באגף מדעים א' במזכירות הפדגוגית. התחרות היא בשיתוף ובביצוע של המרכז הישראלי למצוינות בחינוך ובחסות קרן המלגות הממשלתית, הפועלת במשרד החדשנות להנצחת מורשתו של טייס החלל אילן רמון.
ההרשמה לתחרות עד לתאריך ד' בחשוון תשפ"ב 10.10.21

המשימה שבחר בית חינוך שמעון פרס מראש העין לחקור היתה נושא ההתיישבות האנושית בירח. לאור ההבנה שיש תנאים טובים יותר לחיים על הירח בתוך צינורות הלבה (הגנה מקרינה, מטאוריטים וטמפרטורה נוחה יותר) בנה ביה"ס מודל של ננו רובוטים אוטונומיים – חמישה מהם בהשראת עכבישים והשישי בצורת כדור. כל אחד מהרובוטים בעל חיישן אחר ובודק משהו אחר בצינורות הלבה. לפי המודל המידע מועבר לשאר הרובוטים וביחד הם עובדים בשיתוף פעולה וממפים את המערה גם במפה וגם באיסוף מידע.
ואלו הם הזוכים הגדולים של אולימפיאדת החלל ע"ש רמון לבתי הספר היסודיים:
- במקום הראשון - בית חינוך שמעון פרס בראש העין.
- במקום השני - בית ספר אילן רמון בבאר יעקב.
- במקום השלישי - בית ספר דוד ילין כיתות ו'3 ו'4 בחיפה.
- חביב הקהל - בית ספר חינוך גלילי במעלה לביא.
שר המדע והטכנולוגיה, ח״כ חילי טרופר: "תחושה נהדרת לקחת חלק באולימפיאדת החלל. גדל לנו לנגד העיניים דור צעיר של תלמידות ותלמידים מלאי מוטיבציה לחקר, ללמידה ולמצוינות. צפינו בעבודה מדהימה של התלמידים, שהתמודדו עם אתגרים חברתיים, טכנולוגיים ומדעיים במטרה להפוך את החיים שלנו לטובים ומשמעותיים יותר. בהיבט הזה - כולם זוכים. ההשתתפות בתחרות שכזו היא הדבר המשמעותי בתהליך שלנו ללמידה ולשאיפה למצויינות".
שי-לי שפיגלמן, מנכ"לית משרד המדע והטכנולוגיה: "אולימפיאדת החלל, המתקיימת זו השנה השביעית, היא מימוש חזונה של רונה רמון ז"ל, שפעלה לחיבור הדור הצעיר לתחום החלל ולעורר בהם השראה לחלום הכי גדול ורחוק שאפשר. אני גאה באלפי התלמידים והתלמידות, מכל רחבי הארץ ומכל המגזרים, על השתתפות, הסקרנות, היצירתיות ושיתוף הפעולה הקבוצתי. הדגמים המרשימים שהוצגו במהלך התחרות, הם ההוכחה שצומח כאן דור עתיד איכותי שימשיך לפתח את המחקר, המדע ואת תעשיית החלל הישראלית ויהווה גאווה לאומית".
לזוכים במקומות הראשונים הוענק פרס כספי לפעילות השראה מעשירה וחוויתית. תלמידי בית הספר הזוכה, בית חינוך שמעון פרס מראש העין יוזמנו בקרוב למפגש עם שר המדע והטכנולוגיה מר חילי טרופר.
216 בתי-ספר החלו את האולימפיאדה הארצית ולמעלה מ-4000 תלמידים ותלמידות השתתפו בתחרויות השונות במהלך השנה. 32 בתי ספר הגיעו לשלב חצי הגמר ו- 11 מתוכם העפילו לשלב לגמר הגדול שנערך היום. השנה עמדה האולימפיאדה בסימן "נחיתות על עולמות קטנים" בה התבקשו התלמידים לתכנן מטען ייעודי שישלח על גבי הנחתת בפרויקט "בראשית 2". במסגרת המשימה היה עליהם להגדיר מטרות חברתיות, טכנולוגיות מדעיות או אחרות של המשימה, לאפיין את המטען הייעודי שבאמצעותו תבוצע המשימה ולהכין דגם תלת ממדי דיגיטאלי. השנה, בפעם הראשונה, זכו התלמידים והתלמידות בליווי מנטורים מעמותת SpaceIL שעזרו להם בתכנון המשימה.
ברכות לבתי הספר שהעפילו לשלב חצי הגמר בתחרות חקר החלל והאסטרונומיה לבתי ספר יסודיים תש"ף.
בשלב השלישי של התחרות 55 בתי ספר מכל רחבי הארץ השתתפו בחידון מקוון סינכרוני, במהלכו התמודדו בשידור חי מול קבוצות אחרות. 27 מתוכם העפילו לשלב חצי הגמר!
בנוסף לידע הרב שלמדו התלמידים לקראת החידון, הם גם בנו מכשיר מדידה מדעי – מד אור– והפעילו אותו על מנת להבין את הקשר בין עוצמת האור לבין המרחק ממקור האור, אתגר לא פשוט בכלל.
בשלב הבא של התחרות מתבקשים התלמידים לבנות דגמים של גשושיות המתארים משימת חלל בת ביצוע במערכת השמש, עשר הקבוצות אשר יזכו במירב הנקודות בשלב זה יעלו לשלב הגמר. קבוצות אלו יביאו אִתן את הדגמים לאירוע הגמר, ותינתן להן ההזדמנות להציג אותם בפני חבר השופטים והקבוצות האחרות.
שלב הגמר של תחרות חקר החלל והאסטרונומיה לבתי הספר היסודיים התקיים בתאריך 26.3.19, י"ט באדר ב' תשע"ט בקמפוס "המרכז הישראלי למצוינות בחינוך" בירושלים.
זו השנה החמישית בה מתקיימת התחרות לתלמידי בתי ספר היסודיים בכיתות ד'-ו'. 272 בתי-ספר וכ-5,000 תלמידים מכל רחבי הארץ החלו את התהליך.
התלמידים השתתפו לאורך השנה בחמישה שלבים, שבמהלכם התמודדו בחידונים מקוונים, נדרשו לענות על חידות מורכבות, לקיים פעילות בקהילה, לפעול יחד בקבוצה, לבצע התנסויות בכיתה ואף לבנות דגמים המתארים את פני השטח של עצמים במערכת השמש.
שיאה של התחרות היה באירוע הגמר אליו הגיעו 10 בתי ספר. התלמידים פעלו במספר תחנות, בהן:
- התחרו ראש בראש במענה על שאלות בנושאי מערכת השמש וחקר החלל.
- הפגינו בקיאות בטופוגרפיה של מאדים.
- ביצעו ניסוי חקר הקשור לתצפיות מדעיות עדכניות.
- פיענחו הרכב של חומרים באמצעות מידע ספקטרוסקופי.
- והשיא – הם הציגו את הדגמים אותם בנו, התבקשו להפגין ידע נרחב ולהשיב על שאלות מורכבות.
במהלך האירוע שמעו התלמידים הרצאה מפי אלכס פיאסיק, מתנדב מטעם עמותת SpaceIL שסיפר את סיפורה מעורר ההשראה שלSpaceIL ומשימתה להנחית את "בראשית" – החללית הישראלית הראשונה, על הירח.
המנצחים בתחרות:
- תעודות ציון לשבח הוענקו לבית הספר נילי זיכרון יעקב ולביה"ס דליות יוקנעם.
- לבית הספר פרחי המדע רחובות הוענק ציון לשבח על בניית דגם מרשים מבחינה מדעית ועיצובית , הוא זכה בשובר בסך 1,600 ש"ח למימוש עבור פעילות העשרה חווייתית .
- בית הספר אילן רמון באר יעקב הגיע למקום השני וזכה בשובר בסך 2,700 ₪ למימוש עבור פעילות העשרה חווייתית .
- למקום הראשון הגיע בית הספר דוד ילין חיפה וזכה בשובר בסך 4,000₪ למימוש עבור פעילות העשרה חווייתית.
- התחרו ראש בראש במענה על שאלות בנושאי מערכת השמש וחקר החלל.
- הסבירו את המכניקה של הנחתה בטוחה של גשושיות על גרמי שמיים שונים.
- הפעילו תוכנת פלנטריום וזיהו תופעות אסטרונומיות.
- והשיא – הם הציגו את הדגמים אותם בנו, התבקשו להשיב על שאלות מורכבות וכן להתייחס ולהפגין הבנה בניתוח דגמים שבנו בתי ספר אחרים.
- במהלך האירוע שמעו התלמידים הרצאה מפי אלכס פיאסיק, מתנדב מטעם עמותת SpaceIL שסיפר את סיפורה מעורר ההשראה שלSpaceIL ומשימתה להנחית חללית ישראלית ראשונה על הירח.




