אולימפיאדת החלל ע"ש רמון לבתי הספר היסודיים

אב

אולימפיאדת החלל ע"ש רמון לבתי הספר היסודיים היא חידון ארצי שמטרתו לעורר בקרב תלמידי ד' - ו' סקרנות וחשיפה לנושאים מדעיים וטכנולוגיים דרך תחומי החלל המרתקים.
שתף: 

אולימפיאדת החלל ע"ש רמון לבתי הספר היסודיים, אשר מנוהלת על ידי המרכז הישראלי למצוינות בחינוך בחסות סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע ובשיתוף משרד החינוך וקרן רמון, פתוחה לתלמידי בתי הספר היסודיים בכיתות ד' עד ו'. התחרות הראשונה התקיימה ב- 2014 (נקראה אז "תחרות חקר החלל") והיא נועדה לעורר סקרנות וחשיפה לנושאים‏ מדעיים ‏וטכנולוגיים ‏בתחום ‏החלל וכן, לעודד את התלמידים ליצירתיות, חשיבה מערכתית, לעבודת צוות, מנהיגות ואחריות. כמו כן, המקומות הראשון והשני יְזכו את בית הספר בפרס יקר ערך.

General card

מחזור תשפ"ב
15.06.2022
בית הספר יסודי פלגים מקיבוץ הזורע. קרדיט: דנה בר סימן טובבית הספר יסודי פלגים מקיבוץ הזורע. קרדיט: דנה בר סימן טוב

בית הספר יסודי פלגים מקיבוץ הזורע זכה במקום הראשון בגמר אולימפיאדת החלל לבתי ספר יסודיים. הזוכים הוכרזו בסוף אירוע הגמר החגיגי של אולימפיאדת החלל לשנת תשפ"ב, שהתקיים ביום שלישי, ה-14.6.22, במרכז הישראלי למצוינות בירושלים.

 

בית הספר זכה עם פרויקט חקר האוקיינוס התת קרקעי של אירופה (אחד מ-79 הירחים של צדק). המשימה של המיזם שהגדירו התלמידים היא פיתוח פתרונות תקשורת באוקיינוסים תת קרחיים בחלל העמוק ובכדור הארץ, וחקר מעמיק של אזורים אוקייניים במערכת השמש אשר יאפשר סיכוי למציאת סימני חיים. את הפרויקט ליוותה המורה נעמית תבור.

 

באירוע הגמר המאוחד לתחרות לבתי ספר יסודיים וחטיבות ביניים השתתפו מאות תלמידים מ-20 בתי הספר שעלו לגמר (10 יסודיים ו-10 חט"ב), אשר הציגו את המיזמים שלהם לחבר השופטים, המורכב מבכירים בתעשיית החלל והאקדמיה ונציגי סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה. התלמידים זכו להציג את הפרויקטים גם ל-2 אסטרונאוטים: ד"ר קייטלין רובינס, אסטרונאוטית פעילה של נאס"א ואורחת הכבוד של האירוע, ואיתן סטיבה, שחזר לאחרונה ממשימתו בתחנת החלל הבינלאומית.

 

התלמידים שהשתתפו השנה באולימפיאדת החלל עברו חמישה שלבים, במהלכם התמודדו עם חידונים מקוונים, נדרשו לענות על חידות מורכבות, לקיים פעילות בקהילה, לפעול יחד בקבוצה, לבצע התנסויות בכיתה ולבנות דגם על פי קריטריונים קפדניים תוך למידה מעמיקה. בנוסף נדרשו לתכנן ולהציג מיזם עסקי בתחום החלל החדש, למתגו ולבנות דגם אב-טיפוס וירטואלי דיגיטאלי של מוצר פיזי. ההשתתפות בתוכנית אולימפיאדת החל מקנה לתלמידים מיומנויות רבות כולל: חקר מדעי, אסטרטגיות למידה, היכרות עם תעשיית החלל, התמודדות עם אתגרי ניהול עבודת צוות וזמן, פעילות קהילתית, פתרון קונפליקטים, מיומנות הטיעון, גמישות, הסתגלות, פרזנטציה, שפות, אחריות והתמדה.

 

ואלו הם הזוכים הגדולים של אולימפיאדת החלל ע"ש רמון לבתי הספר היסודיים:

  • מקום 1 - פלגים קיבוץ הזורע
  • מקום 2 - אילן רמון, באר יעקב
  • מקום 3 - רבקה גובר נהורה
  • אתגר הניווט לחלל - אופקים מרחביה
החלה ההרשמה לאולימפיאדת החלל ע"ש רמון לבתי ספר יסודיים תשפ"ב!
18.07.2021

אנו מתכבדים להזמין אתכם לקחת חלק בתחרות ארצית נושאת פרסים בתחום החלל, ולהשתתף בחוויית לימוד החושפת את התלמידים לאתגרים פורצי דרך, לחשיבה מעל ומעבר לנושאי היום-יום, ולעיסוק בתוכן מתקדם ומרתק בתחום חקר החלל והאסטרונומיה.

 

התחרות מיועדת לתלמידי בתי ספר היסודיים בכיתות ד'-ו'. התחרות מתקיימת זו השנה השמינית, ולאורך השנים נטלו בה חלק מדי שנה למעלה מ-4,000 תלמידים מכל רחבי הארץ, מכ-250 בתי ספר.

 

התחרות תתרחש לאורך שנת הלימודים במספר שלבים, בהם התלמידים ילמדו, יפתרו חידות ומשימות, ישתתפו בחידון מקוון, יתכננו ויבצעו פעילות קהילתית ויבנו דגם. שיאה של התחרות יהיה באירוע גמר, אליו יעפילו 10 בתי ספר. במהלכו, הקבוצות המתחרות ייפגשו ויתחרו ביניהן בתחנות לימודיות וחווייתיות שונות, הכוללות בנייה ושימוש במודלים, משימות והתנסויות, פתרון חידות, משימות מתוקשבות ועוד, תוך יישום הידע שרכשו במהלך כל שלבי התחרות. כמו כן, הם יציגו את הדגמים שבנו בפני חבר השופטים והקבוצות האחרות.

 

בתי ספר שלא יעלו לשלבים המתקדמים יקבלו משימות ומערכי שיעור אשר יאפשרו להם להמשיך ולפעול באופן עצמאי במשימות התואמות את הפעילות בשלבי התחרות הבאים.

 

התחרות מתקיימת ביוזמה ובמימון של סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, בשיתוף משרד החינוך, הפיקוח על הוראת מדע וטכנולוגיה באגף מדעים א' במזכירות הפדגוגית. התחרות היא בשיתוף ובביצוע של המרכז הישראלי למצוינות בחינוך ובחסות קרן המלגות הממשלתית, הפועלת במשרד החדשנות להנצחת מורשתו של טייס החלל אילן רמון.

 

ההרשמה לתחרות עד לתאריך ד' בחשוון תשפ"ב 10.10.21

הרשמה ופרטים נוספים>>

מחזור תשפ"א
01.06.2021
במקום הראשון - בית חינוך שמעון פרס בראש העיןבמקום הראשון - בית חינוך שמעון פרס בראש העין
בית חינוך שמעון פרס מראש העין הוא הזוכה במקום הראשון בגמר אולימפיאדת החלל ה-7 לבתי הספר היסודיים תשפ"א. למעלה מ-4000 תלמידים ותלמידות  השתתפו השנה באולימפיאדה והתבקשו לבנות מטען ייעודי שישלח על גבי הנחתת במשימת "בראשית 2". 
 

המשימה שבחר בית חינוך שמעון פרס מראש העין לחקור היתה נושא ההתיישבות האנושית בירח. לאור ההבנה שיש תנאים טובים יותר לחיים על הירח בתוך צינורות הלבה (הגנה מקרינה, מטאוריטים וטמפרטורה נוחה יותר) בנה ביה"ס מודל של ננו רובוטים אוטונומיים – חמישה מהם בהשראת עכבישים והשישי בצורת כדור. כל אחד מהרובוטים בעל חיישן אחר ובודק משהו אחר בצינורות הלבה.  לפי המודל המידע מועבר לשאר הרובוטים וביחד הם עובדים בשיתוף פעולה וממפים את המערה גם במפה וגם באיסוף מידע. 

ואלו הם הזוכים הגדולים של אולימפיאדת החלל ע"ש רמון לבתי הספר היסודיים:

  • במקום הראשון - בית חינוך שמעון פרס בראש העין.
  • במקום השני - בית ספר אילן רמון בבאר יעקב.
  • במקום השלישי - בית ספר דוד ילין כיתות ו'3 ו'4 בחיפה.
  • חביב הקהל - בית ספר חינוך גלילי במעלה לביא.

 

שר המדע והטכנולוגיה, ח״כ חילי טרופר: "תחושה נהדרת לקחת חלק באולימפיאדת החלל. גדל לנו לנגד העיניים דור צעיר של תלמידות ותלמידים מלאי מוטיבציה לחקר, ללמידה ולמצוינות. צפינו בעבודה מדהימה של התלמידים, שהתמודדו עם אתגרים חברתיים, טכנולוגיים ומדעיים במטרה להפוך את החיים שלנו לטובים ומשמעותיים יותר. בהיבט הזה - כולם זוכים. ההשתתפות בתחרות שכזו היא הדבר המשמעותי בתהליך שלנו ללמידה ולשאיפה למצויינות".

 

שי-לי שפיגלמן, מנכ"לית משרד המדע והטכנולוגיה: "אולימפיאדת החלל, המתקיימת זו השנה השביעית, היא מימוש חזונה של רונה רמון ז"ל, שפעלה לחיבור הדור הצעיר לתחום החלל ולעורר בהם השראה לחלום הכי גדול ורחוק שאפשר. אני גאה באלפי התלמידים והתלמידות, מכל רחבי הארץ ומכל המגזרים, על השתתפות, הסקרנות, היצירתיות ושיתוף הפעולה הקבוצתי. הדגמים המרשימים שהוצגו במהלך התחרות, הם ההוכחה שצומח כאן דור עתיד איכותי שימשיך לפתח את  המחקר, המדע ואת תעשיית החלל הישראלית ויהווה גאווה לאומית".

 

לזוכים במקומות הראשונים הוענק פרס כספי לפעילות השראה מעשירה וחוויתית. תלמידי בית הספר הזוכה, בית חינוך שמעון פרס מראש העין יוזמנו בקרוב למפגש עם שר המדע והטכנולוגיה מר חילי טרופר.  

 

216 בתי-ספר החלו את האולימפיאדה הארצית ולמעלה מ-4000 תלמידים ותלמידות השתתפו בתחרויות השונות במהלך השנה. 32 בתי ספר הגיעו לשלב חצי הגמר ו-  11 מתוכם העפילו לשלב לגמר הגדול שנערך היום. השנה עמדה האולימפיאדה בסימן "נחיתות על עולמות קטנים" בה התבקשו התלמידים לתכנן מטען ייעודי שישלח על גבי הנחתת בפרויקט "בראשית 2". במסגרת המשימה היה עליהם להגדיר מטרות חברתיות, טכנולוגיות מדעיות או אחרות של המשימה, לאפיין את המטען הייעודי שבאמצעותו תבוצע המשימה ולהכין דגם תלת ממדי דיגיטאלי. השנה, בפעם הראשונה, זכו התלמידים והתלמידות בליווי מנטורים מעמותת SpaceIL  שעזרו להם בתכנון המשימה. 

מחזור תש"ף
30.01.2020

ברכות לבתי הספר שהעפילו לשלב חצי הגמר בתחרות חקר החלל והאסטרונומיה לבתי ספר יסודיים תש"ף.


בשלב השלישי של התחרות 55 בתי ספר מכל רחבי הארץ השתתפו בחידון מקוון סינכרוני, במהלכו התמודדו בשידור חי מול קבוצות אחרות. 27 מתוכם העפילו לשלב חצי הגמר!

 

בנוסף לידע הרב שלמדו התלמידים לקראת החידון, הם גם בנו מכשיר מדידה מדעי – מד אור– והפעילו אותו על מנת להבין את הקשר בין עוצמת האור לבין המרחק ממקור האור, אתגר לא פשוט בכלל.


בשלב הבא של התחרות מתבקשים התלמידים לבנות דגמים של גשושיות המתארים משימת חלל בת ביצוע במערכת השמש, עשר הקבוצות אשר יזכו במירב הנקודות בשלב זה יעלו לשלב הגמר. קבוצות אלו יביאו אִתן את הדגמים לאירוע הגמר, ותינתן להן ההזדמנות להציג אותם בפני חבר השופטים והקבוצות האחרות.

 

מחזור תשע"ט
26.03.2019
גמר תחרות תשע"ט

שלב הגמר של תחרות חקר החלל והאסטרונומיה לבתי הספר היסודיים התקיים בתאריך 26.3.19, י"ט באדר ב' תשע"ט בקמפוס "המרכז הישראלי למצוינות בחינוך" בירושלים.


זו השנה החמישית בה מתקיימת התחרות לתלמידי בתי ספר היסודיים בכיתות ד'-ו'. 272 בתי-ספר וכ-5,000 תלמידים מכל רחבי הארץ החלו את התהליך.


התלמידים השתתפו לאורך השנה בחמישה שלבים, שבמהלכם התמודדו בחידונים מקוונים, נדרשו לענות על חידות מורכבות, לקיים פעילות בקהילה, לפעול יחד בקבוצה, לבצע התנסויות בכיתה ואף לבנות דגמים המתארים את פני השטח של עצמים במערכת השמש.

 


שיאה של התחרות היה באירוע הגמר אליו הגיעו 10 בתי ספר. התלמידים פעלו במספר תחנות, בהן:

  1. התחרו ראש בראש במענה על שאלות בנושאי מערכת השמש וחקר החלל.
  2. הפגינו בקיאות בטופוגרפיה של מאדים.
  3. ביצעו ניסוי חקר הקשור לתצפיות מדעיות עדכניות.
  4. פיענחו הרכב של חומרים באמצעות מידע ספקטרוסקופי.
  5. והשיא – הם הציגו את הדגמים אותם בנו, התבקשו להפגין ידע נרחב ולהשיב על שאלות מורכבות.

במהלך האירוע שמעו התלמידים הרצאה מפי אלכס פיאסיק, מתנדב מטעם עמותת SpaceIL  שסיפר את סיפורה מעורר ההשראה שלSpaceIL  ומשימתה להנחית את "בראשית" – החללית הישראלית הראשונה, על הירח.

המנצחים בתחרות:

  • תעודות ציון לשבח הוענקו  לבית הספר נילי זיכרון יעקב ולביה"ס דליות יוקנעם.
  • לבית הספר פרחי המדע רחובות הוענק ציון לשבח על בניית דגם מרשים מבחינה מדעית ועיצובית , הוא זכה בשובר בסך 1,600 ש"ח למימוש עבור פעילות העשרה חווייתית .
  • בית הספר אילן רמון באר יעקב הגיע למקום השני וזכה בשובר בסך 2,700 ₪ למימוש עבור פעילות העשרה חווייתית .
  • למקום הראשון הגיע בית הספר דוד ילין חיפה וזכה בשובר בסך 4,000₪ למימוש עבור פעילות העשרה חווייתית.
     
מחזור תשע"ח
07.03.2018
שלב הגמר של תחרות חקר החלל והאסטרונומיה הרביעית לבתי הספר היסודיים התקיים אמש (6.3.18) בקמפוס "המרכז הישראלי למצוינות בחינוך" בירושלים. קרוב ל-240 בתי-ספר וכ-4,000 תלמידים מכל רחבי הארץ החלו את התהליך. שיאה של התחרות היה באירוע הגמר אליו הגיעו 10 בתי ספר ולמקום הראשון הגיע בית הספר הדרור תל"י מבשרת ציון.
 
התלמידים השתתפו לאורך השנה בחמישה שלבים, שבמהלכם התמודדו בחידונים מקוונים, נדרשו לענות על חידות מורכבות, לקיים פעילות בקהילה, לפעול יחד בקבוצה, לבצע התנסויות בכיתה ואף לבנות דגמים המתארים משימת חלל בת ביצוע במערכת השמש.
 
התלמידים פעלו במספר תחנות, בהן:
  • התחרו ראש בראש במענה על שאלות בנושאי מערכת השמש וחקר החלל.
  • הסבירו את המכניקה של הנחתה בטוחה של גשושיות על גרמי שמיים שונים.
  • הפעילו תוכנת פלנטריום וזיהו תופעות אסטרונומיות.
  • והשיא – הם הציגו את הדגמים אותם בנו, התבקשו להשיב על שאלות מורכבות וכן להתייחס ולהפגין הבנה בניתוח דגמים שבנו בתי ספר אחרים.
  • במהלך האירוע שמעו התלמידים הרצאה מפי אלכס פיאסיק, מתנדב מטעם עמותת SpaceIL  שסיפר את סיפורה מעורר ההשראה שלSpaceIL  ומשימתה להנחית חללית ישראלית ראשונה על הירח.
 
למקום הראשון, הגיע בית הספר הדרור תל"י מבשרת ציון וזכה בשובר בסך 6,000 שקל למימוש עבור פעילות העשרה חווייתית.
 
 
בית הספר יעקב כהן מקרית אונו הגיע למקום השני וזכה בשובר בסך 4,000 שקל למימוש עבור פעילות העשרה חווייתית
 
 
למקום השלישי הגיע בית הספר צמח השדה מעלה אדומים
 
 
תעודת ציון לשבח לבית הספר אילן רמון, באר יעקב
 
 
תעודת ציון לשבח לבית הספר פלגים, קיבוץ הזורע
 
 

הנושאים העיקריים של התחרות: 

התחרות תעסוק בחקר הירחים במערכת השמש תוך שימת דגש על הירח שלנו, וכן תכלול עיסוק במורשתו ובפועלו של טייס החלל אילן רמון ז"ל וחשיפה לפעילות החלל בישראל בעבר ובהווה.
תוכן התחרות יתאים לנושאים הנלמדים בתכנית הלימודים של כיתה ה' (מבנה מערכת השמש, ירחים, אמצעים לחקר החלל) ויאפשר העמקה והרחבה לתחומים משיקים ורחבים יותר מעולם החלל והאסטרונומיה אשר נבחרו בהלימה לתכנית הלימודים של שנת הלימודים תשע"ח.
 

שלבי התחרות:

אירוע פתיחה: 24.9.17
הרצאה וירטואלית להצגת מבנה התחרות ונושאיה. ההרצאה כוללת לימוד מושגים בסיסיים וידע רלוונטי שיסייעו לתלמידים להתכונן להמשך התחרות. ההרצאה מהווה פתיחה וחשיפה לתחרות, אך אינה מהווה אחד משלבי המיון ואין צורך להתכונן לקראתה. יחד עם זאת, הצפייה בה חיונית לצורך הכנה לשלב הראשון של התחרות.
 
שלב א': 22.10.17
חידון מקוון א-סינכרוני. החידון יכלול שאלות מורכבות המצריכות היכרות רחבה עם תחום הידע, יכולת חשיבה מעמיקה, הסקת מסקנות ושימוש בידע באופן פעיל.
כשלב מקדים יקבלו הקבוצות  המשתתפות  בחידון משימת הכנה, אשר תכלול הגדרת תכנים ללימוד ממקורות מידע.
 
שלב ב': 26.11.17
משימת שיתוף הקהילה (בי"ס/שכונה) בפרויקט יצירתי. כלל הקהילה תוזמן להשתתף בפרויקט, כאשר חברי הקבוצה יתאמו את ביצוע המשימה וידריכו את המשתתפים.
 
לקראת שלב ג'
הכנת מורים לחידון הסינכרוני תתקיים בתחילת דצמבר. מועד מדויק ייקבע בתיאום עם המורה המלווה.
הגשת משימת הכנה לשלב ג' עד 1.1.18
 
שלב ג': 8-11.1.18
חידון מקוון סינכרוני. במהלך החידון יתמודדו התלמידים בשידור חי מול קבוצות אחרות. התלמידים יידרשו לענות על חידות מורכבות, לפעול יחד בקבוצה, לנתח תצפיות שיבצעו לקראת החידון, ולגבש מהן תוצאות ותשובות. כשלב מקדים יקבלו הקבוצות משימת הכנה, אשר תהווה בסיס למטלה אותה יידרשו התלמידים לבצע במהלך החידון המקוון.
 
חצי גמר: 5.2.18
בניית דגם. הקבוצות אשר יעפילו לשלב זה, יעמדו בפני אתגר בנייתו של דגם על פי קריטריונים קפדניים, אשר יצריכו למידה מעמיקה של הנושא הרלוונטי, הפנמתו של הידע, ושימוש מושכל בו בהתאם לצורך.
 
אירוע הגמר: 6.3.18
אירוע סיום חגיגי. האירוע יתקיים בקמפוס המרכז הישראלי למצוינות בחינוך בירושלים – 10 הקבוצות המתחרות ייפגשו ויתחרו ביניהן בתחנות לימודיות וחווייתיות שונות הכוללות בנייה ושימוש במודלים, משימות והתנסויות, פתרון חידות, משימות מתוקשבות ועוד, תוך יישום הידע שרכשו במהלך כל שלבי התחרות.
מחזור תשע"ז
30.01.2017
קרוב ל-200 בתי-ספר וכ-3000 תלמידים מכל רחבי הארץ החלו את תחרות חקר החלל והאסטרונומיה השלישית לבתי הספר היסודיים ועתה הגענו לשלב הגמר, שהתקיים ב- 29.1.17, בקמפוס "המרכז הישראלי למצוינות בחינוך" בירושלים.
 
התלמידים השתתפו לאורך השנה במספר שלבים, בהם למדו, פתרו חידות ומשימות, השתתפו בחידון מקוון ובנו דגם. שיאה של התחרות היה באירוע הגמר אליו הגיעו 10 בתי ספר. התלמידים התחרו ביניהם במענה על שאלות בנושאי מערכת השמש וחקר החלל. הם הסבירו באמצעות חוקי ניוטון את המכניקה של תנועת גשושיות, השתמשו בחיישנים לבניית מודלים להסבר תופעות במערכת השמש, גילו בקיאות בטופוגרפיה של מאדים והשיא – הם הציגו את הדגמים אותם בנו, התבקשו להשיב על שאלות מורכבות וכן להתייחס ולהפגין הבנה בניתוח דגמים שבנו בתי ספר אחרים.
 
 
 
במהלך האירוע זכו הילדים לביקור האסטרונאוט הצרפתי ז'אן ז'אק פאבייר מסוכנות החלל הצרפתית CNES. האסטרונאוט, שהגיע לישראל בהזמנת סוכנות החלל הישראלית לרגל שבוע החלל 2017, שיתף את התלמידים בחוויותיו מטיסתו במעבורת החלל קולומביה ותכניות עתידיות להתיישבות אדם מחוץ לכדור הארץ. 
 
תעודות ציון לשבח הוענקו  לבית הספר יסודי אלספא מסכנין ולביה"ס אלונים מאור יהודה.
למקום השלישי הגיע בית הספר פסגות אשר מתמודד בתחרות זו השנה השלישית.
בית הספר ניר מקרית אונו הגיע למקום השני וזכה בשובר בסך 1,200 ₪ למימוש עבור פעילות העשרה חווייתית .
למקום הראשון הגיע בית הספר יחד מגבעת אלה וזכה בשובר בסך 1,800 ₪ למימוש עבור פעילות העשרה חווייתית.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

שלבי התחרות:

 
תחרות חקר החלל והאסטרונומיה השלישית תיפתח באירוע חגיגי מקוון שיועבר בשידור חי לבתי הספר בשני מועדים: כ"ב באלול תשע"ו, 25.9.16, וכ"ג באלול תשע"ו 26.9.16.
 
האירוע מהווה שיחה חגיגית וחשיפה לתחרות, אינו מהווה אחד משלבי המיון ואין צורך להתכונן לקראתו. יחד עם זאת, ההשתתפות בו חיונית לצורך הכנה לשלב הראשון של התחרות. הזמנה מפורטת לאחד המועדים תישלח לנרשמים.
 
שלב ראשון
חידון מקוון א סינכרוני אשר הכיל שאלות מורכבות המצריכות היכרות רחבה עם תחום הידע, יכולת חשיבה - מעמיקה, הסקת מסקנות ושימוש בידע באופן פעיל.
 
שלב שני
חידון מקוון סינכרוני שבמהלכו התמודדו התלמידים בשידור חי מול קבוצות אחרות. התלמידים נדרשו לענות על חידות מורכבות, לפעול יחד בקבוצה, לבצע התנסויות בכיתה ולגבש מהן תוצאות ותשובות. לפני שלב זה קבלו הקבוצות משימת הכנה, אשר מהווה בסיס להתנסות אותה נדרשו התלמידים לבצע במהלך החידון המקוון.
 
שלב שלישי
בניית דגם. הקבוצות אשר יעפילו לשלב זה, עמדו בפני אתגר בנייתו של דגם על פי קריטריונים קפדניים, אשר הצריכו למידה מעמיקה של הנושא הרלוונטי, הפנמתו של הידע, ושימוש מושכל בו בהתאם לצורך.
 
שלב הגמר
אירוע סיום חגיגי הקבוצות המתחרות מתחרות ביניהן בתחנות שונות הכוללות בנייה ושימוש במודלים, משימות, פתרון חידות ועוד. אירוע הסיום במהלך שבוע החלל, ביום ראשון ב' בשבט תשע"ז, 29 בינואר 2017.
 
 

פרטים נוספים

 
הנושאים העיקריים של התחרות:
תוכן התחרות שילב תכנים רלוונטיים מתכנית הלימודים במדע וטכנולוגיה, וכן הרחבה לתחומים משיקים ורחבים יותר מעולם החלל והאסטרונומיה, אשר נבחרו בהלימה לתכנית הלימודים של שנת הלימודים תשע"ז ויאפשרו לתלמידים העמקה והרחבה. הכוונה מפורטת תפורסם באתר התחרות סמוך למועד פתיחתה. עבודת התלמידים תיעשה בקבוצה ותוך שיתוף פעולה עם אנשי הקהילה.
 
הפרסים לתלמידים הזוכים בתחרות:
המקומות הראשון והשני זיכו את בית הספר בפרס יקר ערך. תעודות הערכה יוענקו לכל המשתתפים בגמר.
מחזור תשע"ו
21.03.2016

ניסוי המסביר את הימצאות מים על מאדים והנחתת גשושית בנוגה בסימולטור- אלה שתיים מהמשימות המאתגרות איתן התמודדו תלמידים מרחבי הארץ בגמר תחרות חקר החלל והאסטרונומיה

 
 
תחרות חקר החלל והאסטרונומיה הגיעה אמש לסיומה עם משתתפים מרחבי הארץ, שהתגברו על משימות מפתיעות. בשלב הגמר שהתקיים אמש, התלמידים נדרשו, בין השאר, להפעיל סימולטור טיסה ממוחשב כדי להנחית גשושית בסביבות כבידה שונות, כמו כוכבי הלכת מאדים ונוגה והאסטרואיד וסטה. כמו כן, הם תכננו ובצעו ניסוי חקר למציאת הקשר בין ריכוז המלח בתמיסה מימית לבין נקודת הקיפאון שלה, כדי להסביר הימצאות של מים נוזליים על המאדים. 
 
התחרות, אשר מנוהלת על ידי המרכז הישראלי למצוינות בחינוך בחסות סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע ובשיתוף משרד החינוך וקרן רמון, מתקיימת זו השנה השניה במטרה לעורר סקרנות וחשיפה לנושאים‏ מדעיים ‏וטכנולוגיים ‏בתחום ‏החלל וכן, לעודד את התלמידים ליצירתיות, חשיבה מערכתית, לעבודת צוות, מנהיגות ואחריות. קרוב ל- 200 בתי-ספר וכ- 3000 תלמידי כיתות ד' - ו' מכל רחבי הארץ החלו את התהליך ולגמר הגיעו עשרה בתי ספר. לאחר השלבים הראשונים, הכוללים הוכחת יכולת חשיבה מעמיקה והסקת מסקנות, עבודה בקבוצה והתחרות מול קבוצות אחרות בפיצוח חידות מורכבות, ובניית דגם הנבחן על פי קריטריונים קפדניים, שלב הגמר שהתקיים אמש מביא את התחרות לשיא. בין השאר, התלמידים השתמשו בספקטרוסקופ כדי לזהות מרחוק יסודות שונים בתוך להבה, כפי שאסטרונומים מזהים הרכב של כוכבים מרוחקים, וכן גילו בקיאות בהבדלים בין אסטרואידים, שביטים וכוכבי לכת ננסיים בתחרות "ראש בראש", שבחנה את היכרותם עם עצמים שונים במערכת השמש.
 
השנה, במקום הראשון זכה בית חינוך ירוק "דליות" מיקנעם עילית, במקום השני בית הספר ניל"ימישוב ניל"י, ובמקום השלישי בית הספר אלח'וארזמי מבאקה אלגרביה. המנצחים זכו בשוברים למימוש עבור פעילות העשרה חווייתית (על סך 1,800 למקום הראשון ועל סך 1,200 למקום השני) וביקור במצפה הכוכבים בגבעתיים למקום השלישי. שני בתי ספר נוספים זכו לציון לשבח: ממ"ד בית חורון ויד המורה ירושלים.
 
התחרות חולקה לארבעה שלבים: 
 
שלב ראשון  
חידון מקוון א-סינכרוני אשר יכיל שאלות מורכבות המצריכות היכרות רחבה עם תחום הידע, יכולת חשיבה מעמיקה, הסקת מסקנות ושימוש בידע באופן פעיל.
 
 שלב שני 
חידון מקוון סינכרוני שבמהלכו התמודדו התלמידים בשידור חי מול קבוצות אחרות. התלמידים יידרשו לענות על חידות מורכבות, לפעול יחד בקבוצה, לבצע התנסויות בכיתה ולגבש מהן תוצאות ותשובות.
לפני שלב זה יקבלו הקבוצות משימת הכנה, אשר תהווה בסיס להתנסות אותה יידרשו התלמידים לבצע במהלך החידון המקוון.
 
שלב שלישי 
בניית דגם. הקבוצות אשר העפילו לשלב זה, יעמדו בפני אתגר בנייתו של דגם על פי קריטריונים קפדניים, אשר יצריכו למידה מעמיקה של הנושא הרלוונטי, הפנמתו של הידע, ושימוש מושכל בו בהתאם לצורך.
 
שלב הגמר  
אירוע סיום חגיגי – הקבוצות המתחרות נפגשו ויתחרו ביניהן בתחנות שונות הכוללות בנייה ושימוש במודלים, משימות, פתרון חידות ועוד. אירוע הסיום יתקיים ביום ראשון י' באדר ב' תשע"ו, 20 במרץ 2016.