טלסקופ החלל הישראלי הראשון – אולטראסט (ULTRASAT)

תאריך פרסום: 
21.02.2023
לוויין מחקר מדעי בעל יכולת חסרת תקדים לתצפית בתחום העל-סגול, שיביא למהפכה בידע ובהבנה של מקורות קרינה משתנים ביקום.
שתף: 
  • ULTRASAT.jpg

    הדמייה של טלסקופ החלל אולטראסט. קרדיט: מכון ויצמן למדע/תע"א
מבַצעים: 
מכון ויצמן למדע, סוכנות החלל הישראלית, נאס"א, DESY (תע"א ואלביט/אל-אופ: קבלני ביצוע)

אולטראסט (ULTRASAT) הוא לוויין מדעי הנושא טלסקופ בעל שדה ראיה חסר תקדים בגודלו (204 מעלות רבועות) בתחום העל-סגול (220 - 280 ננומטר), שב-2026 צפוי להיות משוגר למסלול GTO ויעבור באופן עצמאי למסלול GEO. הוא צפוי לחולל מהפכה ביכולתנו לגלות ולנתח אירועים ארעיים כמו פיצוץ כוכבים (סופרנובה), אשר מופיעים בשמים למשך זמן קצר יחסית, דוגמת מיזוג ופיצוץ של כוכבים. 

 

שדה הראיה הרחב וגלאי העל-סגול המתקדמים יאפשרו גילוי מקורות קרינה משתנים בנפח הגדול פי 100 מזה שנגיש למצפי כוכבים קיימים. יכולות אלה יאפשרו מבט חסר תקדים על היקום ויקדמו מחקר במגוון תחומים, כגון: מקור היסודות הכבדים בטבע, השפעת חורים שחורים ענקיים על סביבתם, סופרנובות, כוכבים משתנים וכוכבי הבזק, גלקסיות פעילות וספיחה של כוכבים על-ידי חורים שחורים מאסיביים. 

 

יוזמת אולטראסט נולדה (2010) ואת המשימה המדעית מובלת במשותף על ידי צוותי מכון ויצמן (חוקר ראשי- אלי וקסמן) ו-Caltech. המשימה הטכנולוגית מובלת על ידי מנהלת המורכבת מאנשי מכון ויצמן וסוכנות החלל הישראלית. הלוויין נבנה על-ידי התעשייה האווירית-מבת, אשר תהיה אחראית גם לשילוב הטלסקופ, שייבנה על-ידי אלביט מערכות-אלאופ, וגם לניהול המשימה בחלל. מכון DESY בונה את המצלמה שתותקן בתוך הטלסקופ, כשבתוכה גלאים ייעודיים שפותחו עבור המשימה על-ידי טאואר סמיקונדקטור. בפברואר 2023 נחתם הסכם שיתוף פעולה בין סוכנות החלל הישראלית לנאס"א העמיק בכך את השותפות בין הצדדים בפרויקט המדעי. 

אולי תאהבו גם

{{research.img.alt}}
{{research.start}}
{{research.body}}