חדשות החלל
arrow-left
לחדשות החלל

ישראל וצרפת יפתחו התקן לבדיקת סביבת החלל

סוכנות החלל הישראלית
13.10.2015
צילום: ישראל בן-אלי, לע"מ
צילום: ישראל בן-אלי, לע"מ

שיתוף הפעולה בין סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע לבין סוכנות החלל הצרפתית CNES מתרחב: במהלך כינוס החלל העולמי שמארחת סוכנות החלל הישראלית בירושלים, הכריזו היום שתי הסוכנויות על פרויקט משותף חדש – "אורמאד". אירוע החתימה על ההסכם להנעת הפרויקט התקיים במעמד שר המדע אופיר אקוניס וראש סוכנות החלל הצרפתית ז'אן איב ל'גאל במסגרת הכינוס.

במסגרת הפרויקט, מדענים מהמרכז למחקר גרעיני שורק מפתחים התקן שישולב על גבי לוויין צרפתי. ההתקן יספק מידע חדש ומשמעותי אודות השפעת סביבת החלל על חומרי הציפוי ללוויינים, ויכולת העמידות בתנאי החלל הקיצוניים. ההתקן שמפתחים בממ"ג שורק מיועד למדוד קרינה קוסמית וריכוז של חמצן חופשי (חמצן שאינו תלוי בתרכובות אורגניות) בחלל, אשר גורם להרס פני השטח של רכיבים אופטיים, רכיבים שכדי להפיק את המיטב מהם עליהם להישאר שקופים.

הפרויקט ימומן על ידי שתי הסוכנויות והוא צפוי לצאת לדרך כבר בחודשים הקרובים. לאחר שהלוויין הצרפתי ישוגר לחלל בשנים הקרובות ויגיע לגובה של מאות קילומטרים, הוא ישדר ממצאים לכדור הארץ ותוצאות המדידות והנתונים שיתקבלו מההתקן ישמשו מדענים משתי הסוכנויות. שר המדע אופיר אקוניס אמר כי "הרחבת שיתוף הפעולה עם הסוכנות הצרפתית הוא הוכחה נוספת לביקוש העצום שיש לידע ולטכנולוגיה הישראלית בתחום החלל ברחבי העולם".

הפרויקט מצטרף לפרויקט הלוויין "ונוס" של סוכנות החלל הישראלית וסוכנות החלל הצרפתית – לוויין אזרחי לצרכי סביבה ומחקר שישוגר ב-2016. המצלמה של ונוס מצויד במצלמה מהמתקדמות בעולם שתצלם בו-זמנית 12 תמונות של אותו מקום - כל אחת מהן באורך גל שונה, ובכלל זה בתחומים שאינם נראים לעין האדם, כמו אינפרה–אדום. המצלמה תקלוט פרטים שאינם נראים לעין ותספק מידע על מצב הקרקע, איכות מאגרי מים, זיהומים בקרקע, באוויר ובים וזיהוי מחצבים. הלוויין יצלם לפחות 110 תמונות שונות מהעולם בכל הקפה וכל תמונה תציג כ- 700 קמ"ר. משקלו של הלוויין 270 קילוגרם בלבד, והוא נחשב לוויין קל משקל.