סקרני חלל
arrow-left
סקרנות אסטרונומית

מה הטמפרטורה על הירח?

 
 

האם אי פעם הבטתם בירח ותהיתם איך נרגיש אם נעמוד שם? ובכן, נניח שאתם צופים בירח ברבע הראשון, כלומר כשחציו מואר וחציו חשוך. במקרה כזה, אילו עמדתם בחציו החשוך הייתם קופאים – ואילו פסעתם לצד המואר הייתם נצְלים. 

 

גם בכדור הארץ היום חם מהלילה, אבל האטמוספירה של כדור הארץ ממתנת את שינויי הטמפרטורה בין היום ובין הלילה. ומאחר שלירח אין אטמוספירה של ממש שתלכוד את קרינת השמש או תספק הגנה מפניה, יש בו טמפרטורות קיצוניות, בהתאם לפגיעתו (או אי־פגיעתו) הישירה של אור השמש.

 

 

5210067010_d4f50b280b_c.jpg

חם מאוד או קר מאוד! איור מתוך ספר ילדים על הירח שפרסם אייזק אסימוב ב-1966. אייר: Alex Ebel. צילם: Andrew Kitzmiller via flickr
חם מאוד או קר מאוד! איור מתוך ספר ילדים על הירח שפרסם אייזק אסימוב ב-1966. אייר: Alex Ebel. צילם: Andrew Kitzmiller via flickr
 

הירח מסתובב על צירו מדי יום. יומו אורך 13 וחצי ימים ארציים והלילה אורך 13 וחצי ימים ארציים. במהלך היום, כלומר בחציו המואר של הירח, הטמפרטורה יכולה להגיע ל-127 מעלות צלזיוס. אם תשאירו בקבוק מים בצד המואר של הירח, המים בבקבוק יתאדו מיד. לעומת זאת, כשהשמש שוקעת הטמפרטורה יכולה לצנוח ל-173 מעלות צלזיוס מתחת לאפס. השאירו בקבוק מים בלילה, והם יקפאו מיד.

 

כמובן, המים שקפאו בבקבוק לא יישארו קפואים לעד. הירח כולו עובר שינויי טמפרטורה ללא הרף: הן בצד הקרוב (צד הירח שפונה אלינו) והן ברחוק (צד הירח שלעולם אינו פונה אלינו) יש יום ולילה מדי שנה ירחית, שהיא חודש ארצי. במולד הירח, כשהירח אינו נראה בשמיים (או נראה כחרמש דק במיוחד), צידו הרחוק מואר, כלומר יש בו יום. בקיצור, פינק פלויד לא דייקו כשקראו לאלבום המופת שלהם "הצד האפל של הירח". 

 

נטיית ציר הסיבוב של הירח היא רק 1.54 מעלות, בהשוואה לנטיית ציר של 23.44 מעלות בכדור הארץ, ופירושו של דבר שבירח אין עונות של ממש. עם זאת, בשל הטיית הציר המזערית הזאת יש מכתשים בקטבים שלעולם אינם רואים אור שמש – ושם גם נמצאו מאגרי מי קרח גדולים.

 

למעשה, באחד המכתשים האלה בירח נמצא המקום הקר במערכת השמש – קר יותר אפילו מפלוטו. לא מאמינים לנו? תשאלו את LRO של נאס"א.