יומן שמיים
arrow-left
יומן שמיים

הירח נפגש עם אלדברן

יום רביעי 16.9.21

הערב הירח יחלוף סמוך מאוד לאלדברן, הכוכב הבוהק בקצה משולש הכוכבים היוצר את ראשה של קבוצת שור. כמה סמוך? בשיא ההתקרבות ביניהם, קצת אחרי חצות, הירח יהיה ממש 22
-
הערב הירח יחלוף סמוך מאוד לאלדברן, הכוכב הבוהק בקצה משולש הכוכבים היוצר את ראשה של קבוצת שור. כמה סמוך? בשיא ההתקרבות ביניהם, קצת אחרי חצות, הירח יהיה ממש 22 דקות קשת דרומית לאלדברן. אך לא חייבים לחכות לחצות; ניתן לצפות בהתקבצות גם בשעות הערב המוקדמות. 
 

למה כדאי להביט למעלה?

 
ראשית, בגלל היופי שבסמיכות שבין שני הגופים הזוהרים הללו. למי שאינו מתמצא במפת השמיים הסמיכות לירח היא גם הזדמנות לזהות בקלות את כוכב אלדברן, שהוא כוכב ענק כתום שצבעו מודגש במשקפת שדה קטנה או טלסקופ אך גם נראה בעין. 
 
שנית, חשבו על כך שכאשר אתם מתבוננים באלדברן, המרוחק מאיתנו 65 שנות אור, אתם מתבוננים למעשה בכוכב כפול: האחד הוא ענק כתום המאיר בעצמה חזקה פי 350 מזו של השמש שלנו, והשני הוא ננס אדום (אלדברן B), בו ניתן להבחין רק באמצעות טלסקופים גדולים. חוקרים מעריכים כי ייתכן שלאלדברן יש כוכב לכת המקיף אותו במרחק שהוא קצת יותר מהמרחק של כדור הארץ מהשמש. 
צופה תיאורטי מכוכב לכת שכזה, עשוי לצפות בשתי שקיעות שמש: האחת של אלדברן A (הענק הכתום) והשניה של אלדברן B (הננס האדום). 
 
לא סביר שזה יקרה, כמובן, כי גם אם אכן קיים שם כוכב לכת כפי שחוקרים מעריכים, הוא ככל הנראה לא כוכב לכת סלעי שאפשר לשבת על איזו דיונה ולצפות בשקיעה, אלא ענק גזים עם מסה פי 11.4 מזו של כוכב הלכת צדק.
 
 
תגיות:
sky calendar Image
שקיעה כפולה | אילוסטרציה: NASA_JPL-Caltech