חדשות החלל
arrow-left
לחדשות החלל

יום השוויון האביבי: היום הראשון של האביב

בר חיון
20.03.2024
ברוכים הבאים לאביב- היום זה היום הרשמי
ברוכים הבאים לאביב- היום זה היום הרשמי
היום, ברחבי כדור הארץ הצפוני, מציינים באופן רשמי את היום הראשון של האביב – יום שוויון האביב. זה לא עניין תרבותי שמאחד אותנו, אלא קוסמי. שכן ה- 20 במרץ הוא היום שבו היום והלילה שווים באורכם והשמש נמצאת בזווית ישרה מול קו המשווה. כתוצאה מכך, הזריחות והשקיעות מהירות יותר משאר ימי השנה. מעתה, שעות היום ילכו ויתארכו. בשמי ישראל מסלולה של השמש ממזרח למערב הוא תמיד בחלק הדרומי של כיפת השמיים. ככל שנתקדם אל תוך הקיץ, היא תטפס מעלה בשמיים, לכיוון צפון, עד שביום הארוך ביותר בשנה היא תהיה כמעט מעל ראשנו. 
 
אמנם גם השנה, כמו בשנים האחרונות, האביב הקדים בכשבועיים, בשל תהליכי ההתחממות הגלובלית, אבל מעבר לריח הפריחה שהקדים לבוא, היום הוא בכל זאת יום מיוחד בשל שעות היום והחושך השוות באורכן.
 

מתי מתחיל האביב

השנה רגע שוויון האביב התרחש ב- 20 במרץ בשעה 5:06 בדיוק. מנקודה זו הימים ילכו ויתארכו (בחצי כדור הארץ הצפוני) עד ליום הארוך בשנה, 21 ביוני 2021. 
 
המשמעות של מעבר השמש מכיפת השמים הדרומית לצפונית, היא שקרני השמש מחממות ביתר יעילות את חצי הכדור הצפוני. זו למעשה הסיבה העיקרית לסיום החורף, תחילת האביב ובוא הקיץ, ששיאו יחול בחודשים יולי ואוגוסט. בחצי כדור הארץ הדרומי, כמו באוסטרליה למשל, קורה תהליך הפוך- הימים מתקצרים ומגיע החורף
 
ישנם שני ימי שוויון בשנה, שבהם שעות היום שוות לשעות הלילה: יום אחד המבשר על תחילת הסתיו ואחד המבשר על תחילת האביב. מבחינה אסטרונומית, נקודת השוויון היא הרגע שבו השמש מצויה מעל קו המשווה השמימי (כלומר, במרחק שווה מהקוטב הצפוני והדרומי). זה אומר שמי שהיה עומד בקו המשווה, היה מגלה שהשמש נמצאת בדיוק מעל ראשו, בתשעים מעלות.
 

Equinox_NOAA.jpg

השמש נמצאת בזווית ישרה מול קו המשווה
השמש נמצאת בזווית ישרה מול קו המשווה ומעתה היא תטפס מעלה בשמיים לכיוון צפון. קרדיט: NOAA
 
 
ולמרות שזהו יום השוויון, מי שינסה למדוד את אורך היום המדויק ישים לב שיש הפרש של כמה דקות בין היום והלילה: היום ארוך יותר גם ביום השוויון האביבי וגם ביום השוויון הסתווי. הסיבה לכך היא עיוות אופטי: האטמוספירה שלנו שוברת את האור באופן שבו השמש נראית על קו האופק בזריחתה 2 דקות מוקדם מכפי שהיתה נראית לולא היתה אטמוספירה. גם בעת השקיעה השמש נראית 2 דקות מעל האופק למרות שבפועל היא כבר שקעה. 
 
יום השוויון מסמל את יום תחילת האביב ובמהלך ההיסטוריה סימן את תחילת השנה בתרבויות שונות. השנה העברית למשל, החלה תמיד ביום הזה, בחודש ניסן, שהיה החודש הראשון למניין החודשים בתקופת המקרא. בעבר, גם השנה האזרחית החלה באביב ומאוחר יותר, תחילת השנה האזרחית הועברה לחודש ינואר.
 
תגיות: