חדשות החלל
arrow-left
לחדשות החלל

לוויין התלמידים הישראלי דוכיפת 2 הגיע לתחנת החלל הבינלאומית

בעוד כשלושה חודשים הלוויין יישלח למסלול סביב כדוה"א

23.04.2017
המשגר Atlas V, שיישא את דוכיפת 2, בין השאר | צילום: NASA/Ben Smegelsky
המשגר Atlas V, שיישא את דוכיפת 2, בין השאר | צילום: NASA/Ben Smegelsky
לאחר כמה שבועות של דחייה בשל חשש לתקלה במשגר, שוגר ביום שלישי, 18 באפריל, לחלל לוויין התלמידים הישראלי הזעיר דוכיפת 2 מקייפ קנוורל בארה"ב. הלוויין, מיזם של סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע ועיריית הרצליה, שוגר בשעה 18:11 שעון ישראל על גבי המשגר "אטלס-5", כשהוא נישא על גבי חללית האספקה ג'ון גלן. לאחר מסע בן ארבעה ימים, הגיע הלוויין, יחד עם שאר לווייני הפרויקט, אל תחנת החלל הבינלאומית. הלוויין שוגר בהצלחה עם נחיל של 28 לוויינים זעירים מהעולם במטרה למפות את התרמוספֵרה, מיפוי שיסייע בין השאר בהעברת אותות GPS. דוכיפת 2 הוא לוויין התלמידים היחיד שישוגר במיזם זה בעוד שאר הלוויינים נבנו בידי סטודנטים וחוקרים מהעולם. 
 
לראשונה בתולדות השיגורים בקייפ קנוורל, נאס"א שידרה את השיגור בשידור ישיר ב- 360 מעלות ובכך סיפקה פרספקטיבה חסרת תקדים שמאפשרת לצופים להרגיש כאילו הם עומדים על כן השיגור עצמו. צפו בשיגור כאן
 
לדברי שר המדע אופיר אקוניס, "דוכיפת 2 הוא לא רק מיזם חינוכי המקרב את החלל לבני נוער וסולל את הדרך לדור המחר, אלא גם מיזם מחקר בין-לאומי. זו גאווה ישראלית של דור העתיד והזדמנות להגברת המודעות הציבורית לתחום החלל".  
 
לאחר השיגור מוצלח, כאמור, הגיע הלוויין לתחנת החלל הבינלאומית, שם הועבר אל חלקה היפני של התחנה, ובעוד כשלושה חודשים יישלח לחלל באמצעות זרוע רובוטית מיוחדת שיפעילו האסטרונאוטים ויחל לפעול.
 
לרגל השיגור יצאה משלחת של כ-14 תלמידים מחורה ומהרצליה ומנהל מרכז המדעים בהרצליה ד"ר מאיר אריאל כדי לחזות בשיגור מקרוב. את התלמידים מלווה בוב קבאנה, מנהל מרכז החלל קנדי של נאס"א ששימש מנהל המבצעים בנאס"א בעת אסון המעבורת "קולומביה" ב-2003 שעליה היה אילן רמון, האסטרונאוט הישראלי הראשון.
 
 

047 - דוכיפת.jpg

דוכיפת 2 | צילום רועי גרינברג
דוכיפת 2 | צילום רועי גרינברג
 
 

לוויין מחקר אחד- 80 תלמידים

 
המשגר שעליו שוגר דוכיפת 2 נחשב ותיק ואמין ועד כה שוגר יותר מ-30 פעמים לחלל. המשגר שימש בין השאר למשימות מפורסמות כגון שיגור גשושית מחקר למאדים, גשושית New Horizons והגשושית ג'ונו לחקר כוכב הלכת צדק. על גבי המשגר יהיו 38 לוויינים זעירים במשקל כולל של 83 ק"ג וחללית משא שעליה 3,380 ק"ג של ציוד מחקר ואספקה לתחנת החלל הבינלאומית.
 
דוכיפת 2 הוא הלוויין הזעיר השני שפיתחו תלמידים ישראלים ומשקלו 1.8 ק"ג בלבד. דוכיפת 1 שפיתחו תלמידים ממרכז המדעים בהרצליה שוגר ביוני 2014 ועודנו פעיל בחלל, מעבר להערכה המקורית. הלוויין הנוכחי משוגר לחלל במסגרת מיזם QB50 של האיחוד האירופי עם לוויינים שבנו סטודנטים מבלגיה, טורקיה, דרום אפריקה, אוסטרליה, גרמניה, צרפת, דרום קוריאה ועוד. מתוך 50 הקבוצות מהעולם שהחלו לעבוד על לוויינים, רק 28 עברו את הבדיקות הקפדניות של נאס"א ובהן הקבוצה הישראלית. 
 
יותר מ-80 תלמידים – מאופקים, מירוחם, מעפרה, מחוּרה (הפזורה הבדואית) ומהרצליה – עמלו בשנתיים האחרונות על פיתוח דוכיפת 2. התלמידים עבדו בעשרה צוותים ולרשותם עמדו חדר נקי, מעבדת אלקטרוניקה ותחנת קרקע לתקשורת עם לוויינים. כל צוות היה אחראי לתחום אחר כגון בחינת המפרט הטכני, תכנות מערכת ההפעלה, פענוח נתוני הלוויין, בקרה, הנדסת מערכת ועוד. 
 
את התלמידים ליוו מהנדסים מהאקדמיה וממפעל מבת חלל בתעשייה האווירית. הלוויין עבר בהצלחה את הבדיקות שנעשו בחדר הנקי במפעל החלל של התעשייה האווירית.  
 
הנתונים שיתקבלו מהלוויין יועברו לתחנת הקרקע במרכז המדעים הרצליה, שם יפענחו אותם התלמידים. כעבור שנה צפויים הלוויינים להנמיך טוס, להתלהט ולהתפרק באטמוספֵרה בגובה 90 ק"מ מעל פני האדמה.
 
ראש עיריית הרצליה משה פדלון אמר "הפרויקטים של דוכיפת 1 ודוכיפת 2 והשיגור הם הישג אדיר בכל קנה מידה ומעידים הן על הצלחת ההשקעה העירונית הגבוהה שלנו בחינוך בכלל ובחינוך המדעי בפרט, הן על הרמה הגבוהה של בני הנוער בהרצליה. אין לי ספק כי בכך אנו תורמים לקידום עתידה הטכנולוגי והמדעי של המדינה".
 
 

hoopoe1.JPG

צוות תחנת הקרקע. מחזיק בדגם הלוויין במרכז: מנהל מרכז המדעים הרצליה, ד
צוות תחנת הקרקע. מחזיק בדגם הלוויין במרכז: מנהל מרכז המדעים הרצליה, ד