סקרני חלל
arrow-left
מושגי חלל

איך מזהים את כוכבי הלכת ומדוע הכוכבים מנצנצים - מדריך

news Image
מיפוי שמי הלילה וכוכבי הלכת ב- 18 במרץ, שנת 816 | באדיבות ספריית אוניברסיטת ליידן
כל מי שהביט זמן ממושך בשמים שם לב שמפת השמיים לא נחה לרגע: הירח המשתנה מלילה ללילה נצמד לעיתים לכוכב זה או אחר וכל גרמי השמים יחד לא נשארים במקום. זה קורה בשל מספר גורמים:
 
  1. סיבוב כדור הארץ סביב עצמו- מסיבה זו נראים כל גרמי השמים זורחים במזרח ושוקעים במערב.
  2. הירח חג סביב כדור הארץ ולכן הוא נראה נע ביחס לכוכבי השבת ממרב למזרח.
  3. תנועתם של כוכבי הלכת ביחס לכוכבי השבת היא מורכבת יותר ונובעת גם כתוצאה ממסלולם סביב השמש, וגם כתוצאה מתנועתו היחסית של כדור הארץ ביחס אליהם.
 
כל התנועה הזו בשמיים גורמת לכך שלעתים נוצרות התקבצויות בין כוכבי הלכת, הירח וכוכבי השבת.  
 
שימו לב שהתקבצויות הכוכבים עם הירח הן הכי שכיחות. מדוע? ככל שכוכב הלכת או הירח קרוב יותר לכדור הארץ, כך תנועתו על פני כיפת השמים תהיה מהירה יותר (היזכרו כמה לאט נדמה שחולף מטוס רחוק מאוד ברקיע, לעומת מטוס קרוב). לכן טבעי שהירח, שמשלים הקפה סביב כל כיפת השמים בחודש אחד, יתקבץ מדי חודש עם כוכבי לכת וכוכבי שבת.
 
 

איך לזהות את כוכבי הלכת ולצפות בהתקבצויות?

 
יש מספר דרכים פשוטות לזהות כוכבי לכת בשמיים: רמת בהירות, יציבות האור, מיקום:
 
  1. בהירות: אחרי הירח, כוכבי הלכת הם בדרך כלל גרמי השמיים הבוהקים ביותר בלילה, זאת בהנחה שהם נראים בשמי הלילה ולא נמצאים בצד השני של כדור הארץ. הבהיר ביותר הוא נגה, הנקרא גם "כוכב השחר" או "כוכב הערב", משום שהוא מופיע סמוך לזריחת ושקיעת השמש. אחריו, בדרגת הבהירות, הוא צדק ואחריו שבתאי. 
  2. יציבות האור: הנה טריק שיאפשר לכם לקבוע איזה מהם הוא כוכב לכת ואיזה שמש במרחק שנות אור: כוכבי לכת, בניגוד לכוכבים, אינם מנצנצים. האור שמגיע אלינו ממרחק שנות אור הוא זרם פוטונים דקיק הנשבר באטמוספירה ומזגזג בה. כל תנודה באוויר האטמוספירה היא הפרעה ביציבות האור הזה שמגיע ממרחק, הפרעה שנראית לנו כמו נצנצוץ. כוכבי הלכת, לעומת זאת, למרות שהם קטנים יותר מכוכבי השבת, הם קרובים. יחסית לקרן האור הדקיקה המגיעה מהכוכבים הרחוקים, אור השמש שכוכבי הלכת מחזירים אלינו הוא אלומה עבה ויציבה, שפחות רגישה לתנודות האוויר באטמוספירה.
  3. מיקום: גרמי השמיים של מערכת השמש מתפרסים פחות או יותר על פני דיסק אחד מישורי הידוע בשם "מישור המילקה". זה אומר שברגע שזיהיתם כוכב לכת אחד, מתחו קו דמיוני בינו לבין הירח והמשיכו קו זה לאורך כל כיפת השמיים. גרמי השמיים הלא מנצנצים הסמוכים לקו זה, סביר שאלה כוכבי לכת.
 

Smith's_Illustrated astronomy_1855.jpg

משחר האנושות בני אדם נשאו מבט לשמיים המכוכבים | איור (1855): Smith's Illustrated astronomy
משחר האנושות בני אדם נשאו מבט לשמיים המכוכבים | איור (1855): Smith's Illustrated astronomy
 

טיפים נוספים לזיהוי כוכבי שבת וכוכבי לכת

 
ראשית, עקבו אחר יומן השמיים שלנו, ובעת התקבצות ירח עם כוכב לכת או כוכב שבת, זו הזדמנות פז לזהות, באמצעות הירח הסמוך, את כוכב הלכת או כוכב השבת. 
 
כאשר אין התקבצות, הדרך הפשוטה והיעילה ביותר לזיהוי גרמי השמיים היא שימוש באחת מהאפליקציות הקיימות עבור טלפונים סלולריים. להלן מדריך בוידאו עם הדגמות.
 

 

 
 

איך צופים בהתקבצויות גרמי השמיים?

 
ישנן התקבצויות בין כוכבי הלכת שאפשר לראות בלי קושי בעין, אך מומלץ גם לצפות בהן באמצעות משקפת שדה או טלסקופ. התקבצויות קרובות מאוד, שבהן שני כוכבי הלכת מתמזגים וקשה להפרידם בעין הן נדירות ביותר. זה נדיר גם משום לבעקבות סיבוב כדור הארץ, לעיתים הקרבה המירבית בעת התקבצות תהיה דווקא כאשר שני הגופים טרם זרחו במזרח, כשהם כבר שקעו במערב, או שהם בכלל זורחים בשעות היום כאשר לא ניתן לראותם. 
 
 

כיצד נמדדת ההתקבצות?

 
במקום להשתמש במטרים וסנטימטרים, כשאנו מביטים בשמי הלילה, יחידות המידה המקובלות הן "מעלות קשת" ו"דקות קשת" כשבמעלת קשת אחת יש 60 דקות קשת. איך תדעו מה זה אומר בפועל? גודלו הזוויתי של הירח הוא כחצי מעלת קשת (כלומר 30 דקות קשת). כך, לדוגמה, תדעו שאם הירח חולף 3 מעלות קשת מכוכב לכת מסוים, פירוש הדבר שכוכב הלכת מרוחק ממרכז הירח כשישה קוטרי ירח שלמים.
 
התקבצויות קרובות יותר נמדדות בדקות קשת. במרחק קטן יותר משלוש דקות קשת העין כבר אינה יכולה להבחין. 
 
 

מהי התכסות כוכבים בירח?

 
כאמור, הירח נע על פני כיפת השמים וחולף לידי גרמי שמים אחרים. לעתים המעבר קרוב מאוד והוא מכסה את אותם גופים. מדי יום הירח מכסה כוכבי שבת רבים, רובם חיוורים מאוד. אולם, לעתים הירח גם מכסה כוכבי שבת בהירים מאוד או כוכבי לכת. אלה אירועים נדירים יותר ואנו נציין את רובם במדור יומן שמיים.