סקרני חלל
arrow-left
מושגי חלל

הצד האפל של הירח לא אפל כלל

news Image
עטיפת האלבום "הצד האפל של הירח" של להקת פינק פלויד
"הצד האפל של הירח" הוא ביטוי מוכר בין היתר הודות לאלבום המפורסם של להקת "פינק פלויד", אולם מרבית האנשים טועים בפירוש התופעה שהוא מתאר. אנשים רבים נוטים לחשוב כי לירח צד אפל שאינו זוכה לאור שמש כלל אולם אין זה נכון כלל וכלל. 
 
הירח הוא הלוויין הטבעי היחיד שלנו, והוא מקיף את כדור הארץ בפרק זמן שאנו קוראים לו חודש או יֶרַח. כמו כדור הארץ גם הירח מסתובב סביב צירו. אולם אף שהירח מסתובב כל הזמן, כאשר אנחנו מביטים בו מכדור הארץ אנו רואים תמיד את אותו חצי כדור הירח הפונה אלינו. זאת מכיוון שתנועת הירח מתואמת עם תנועת כדור הארץ. מכך נובע, שישנו צד של הירח שלעולם לא נוכל לראות מכדור הארץ, ולכן הוא נקרא אפל – שכן במשך אלפי שנים לא ידע האדם מה מסתתר בצדו השני של שכנו הקרוב ביותר! מונח מדויק יותר אם כן הוא – צדו הנסתר של הירח. 
 

Dark_side_of_the_Moon.jpg

הצד הרחוק (והמואר) של הירח | NASA
הצד הרחוק (והמואר) של הירח | NASA
 
 
סיבוב כדור הארץ סביב צירו יוצר תופעה חשובה מאוד בחיי היום-יום שלנו – והיא כמובן היום והלילה. כדור הארץ מסתובב ומפנה פנים אחרות אל עבר השמש בכל רגע נתון, כך שכאשר בחצי כדור שורר אור, בחצי הכדור השני יש חושך. אולם מה היה קורה אילו הייתה תנועתו של כדור הארץ מתואמת ממש כמו תנועתו של הירח?  
 
במצב של תנועה מתואמת של כדור הארץ, חצי מכדור הארץ היה מופנה באופן קבוע אל עבר השמש והיה במצב של "יום" כל הזמן. החצי השני של הכדור לעולם לא היה זוכה לראות את אור השמש והיה שורר בו חושך כל הזמן. קשה לדמיין מציאות שכזו, אשר ההשלכות שלה על החיים על פני כדור הארץ עלולות להיות קשות. למזלנו, תנועתו של כדור הארץ אינה מתואמת כך. מעניין לדעת לעומת זאת, כי סיבוב כדור הארץ סביב צירו מואט לאורך מיליארדי שנות קיומו, כך שהיממה שלנו הולכת ומתארכת מרגע לרגע. אין לכם מספיק שעות ביממה? חכו כמה מיליוני שנה ותקבלו עוד כמה.
 
שנים לפני ששיגורו של טיל אל החלל הפך למציאות קיימת ולפני שיכולנו להגיע אל הירח, כבר ניצת דמיונם של אנשים בנוגע למה שאולי נמצא בצדו הנסתר של הירח. אנשים דמיינו סיפורים על חייזרים, לדוגמה, אנשי מאדים שחיים בצד השני של הירח ובולשים אחרי חיינו כאן בכדור הארץ. אולם חללית המחקר אשר צילמה לראשונה את הצד האפל של הירח בשנת 1959, גילתה לנו שהצד האחר שלו ריק מחייזרים בדיוק כמו הצד שאנו רואים.
 
יחד עם זאת, נוף צדו הנסתר של הירח בכל זאת שונה מעט מהצד הפונה אלינו. בצד הפונה אלינו יש הרבה ימות, שטחים כהים על פני הירח העשויים סלע וולקני ונוצרו זמן מה לאחר שנוצרו פני הירח. על אף שהם נקראים ימות, שטחים אלה אינם מכילים מים כמובן ולא קיימים מים במצב נוזלי על פני הירח. בצד הנסתר כמעט שאין ימות. הצד הנסתר גם גבוה יותר מהצד הפונה אלינו ושם מצויה הנקודה הגבוהה ביותר על פני הירח, שגובהה כמעט 11 ק"מ מעל לרדיוס הממוצע של הירח.